שאלות תשובות על גרפולוגיה משפטית

פנינה אריאלי - מכון לגרפולוגיה משפטית

במהלך עבודתי, נשאלתי לעיתים שאלות שונות בעניין הגרפולוגיה המשפטית, אם בפורומים למיניהם ואם במפגש אישי. קיבצתי כמה משאלות אלה ותשובתי עליהן.

שאלה: קיבלתי מכתב לא מזמן ואני רוצה לפענח על ידי מי הוא נכתב, את יכולה לעזור לי בנושא? יש לי כמה השערות ואת כתבי היד שלהם, תוכלי להשוות ולהגיד לי ממי זה?

תשובה:  בהחלט ניתן להשוות בין כתב היד על גבי המכתב לכתבי יד אחרים שברשותך. זוהי בדיוק עבודתו ומיומנותו של הגרפולוג. לעיתים, הכותב מכתב אנונימי מנסה לשנות ולהסוות את כתב ידו הטבעי, אך יש ביכולתי לבדוק מידת התאמה בניואנסים מסוימים שהכותב לא נותן דעתו אליהם.

שאלה: מישהו מקורב אלי גנב ממני שיקים וזייף את חתימתי עליהם. יש לציין, שהוא מכיר היטב את צורת החתימה שלי. האם ניתן לזהות שהחתימות על השיקים שנגנבו אינן שלי? מה אפשר לעשות?

תשובה: כאשר נגנבים ממך שיקים, עליך להגיש תלונה במשטרה. באשר לחתימות המזויפות, יש לציין, שכאשר המזייף מכיר את דגם החתימה אותה הוא מנסה לחקות, תמיד נמצא דמיון מסוים בין החתימות המזויפות לבין החתימות האוטנטיות. דמיון זה יבוא לידי ביטוי באספקט הצורני. עם זאת, הגרפולוג המשפטי יבדוק תכונות כתב בלתי מודעות, שהמזייף איננו מסוגל להתייחס אליהן בעת ובעונה אחת, כגון- לחץ הכתיבה, תנועה ואיכות הקו, מיקומי קווים, פרופורציות פנימיות בין קווי החתימה וכד'. להוכחת טענת הזיוף, יש באפשרותך להגיש לביהמ"ש חוות דעת מומחה. במידה והבנק כבד שיקים מזויפים וירד כסף מחשבונך, אתה יכול לתבוע את הכסף מהבנק. לצורך הכנת חוות דעת מומחה, עליך להביא למומחה דוגמאות חתימה שלך ממסמכים רשמיים (רצוי מקוריים).

שאלה: אבי נפטר לפני כשבועיים. אחותי "מצאה" שתי צוואות; האחת מלפני 15 שנה והשנייה מלפני שנתיים, כאשר הצוואה האחרונה מבטלת את קודמתה. קיים אצלי חשש שהצוואה האחרונה מזויפת (ע"י אחותי). מה עלי לעשות? האם עלי להקדים ולבקש חוות דעת מומחה?

תשובה:  ראשית, כדאי לבדוק את כשרות הצוואה מבחינת מצבו הבריאותי של אביך ומבחינת עדים לצוואה. בעניין זה, כדאי להתייעץ עם עו"ד שמתמצא בתחום. לעניין חתימת אביך על הצוואה האחרונה, רצוי להשוות בינה לבין חתימות אחרות של אביך ממועד קרוב למועד החתימה על הצוואה. ממליצה לך להכין חוות דעת מומחה, כדי להיערך לבאות, עוד לפני שיוציאו צו קיום צוואה.

שאלה: עורך דין שעבדתי אתו, ערך הסכם שכ"ט מזויף. לאחר שהתלוננתי עליו ללשכת עורכי הדין, הוא העביר את חתימתי ממסמך אמיתי למסמך של הסכם שכ"ט. מה עלי לעשות, כשבידי נמצא רק העתק של המסמך המזויף?

תשובה: לידיעתך, כאשר מעבירים חתימה אותנטית ממסמך אמיתי למסמך אחר בצורה ממוחשבת, בשיטת "העתק-הדבק", לא ניתן להשיג את המסמך המזויף המקורי, אלא רק צילום שלו (יתכן צילום בצבע, אך לא מקור). לכן, אין ולא יהיה השכם שכ"ט מקורי. אם אתה יודע מאיזה מסמך הועתקה חתימתך, ניתן להוכיח שהמסמך מזויף, משום ששתי החתימות צריכות להיות זהות לחלוטין. יחד עם זאת, גם אם אינך יודע מאיזה מסמך הועתקה חתימתך, יש לי שיטות מקצועיות לבדיקת מסמכים ובין היתר- לגילוי זיוף בשיטת "העתק-הדבק".

שאלה: יש לי בעיה בקשר לחתימה שלי. הראו לי מסמך מצולם שבו מופיעה חתימתי, אבל אני בטוחה שמעולם לא חתמתי על מסמך כזה. כמו כן, כשביקשתי לראות את המסמך המקורי, נאמר לי שהוא אבד. שאלתי היא – האם ניתן לגלות אם מישהו העתיק חתימה שלי (ממסמך אחר) בעזרת מחשב ו"הדביק" אותה על המסמך הרצוי לו?

תשובה: במידה ואת מזהה את החתימה על המסמך כחתימתך, אך בטוחה שלא חתמת מעולם על מסמך כזה – כנראה שמישהו העתיק את חתימתך ממסמך אחר ו"הדביק" אותה על גבי מסמך זה. במקרים כאלה, תמיד "נעלם" המסמך מקורי, כדי להעלים את התרמית. ישנן טכניקות מקצועיות שלמדתי בחו"ל, אשר עוזרות לגלות הונאות בשיטת "העתק- הדבק".

שאלה: רציתי להתייעץ אתך לגבי בעיה בניתוח חתימה. אמא שלי חתמה על מסמך מסוים, בהיותה חולת פרקינסון, אך הועלתה טענה שזו אינה חתימתה ולכן המסמך אינו תקף. האם בגרפולוגיה המשפטית יש דרך להוכיח שהיא חתמה? מה דעתך?

תשובה: מחלת הפרקינסון, כידוע, מתפתחת בהדרגה, עד לשלב של חוסר שליטה מוטורית, המשפיעה גם על הכתיבה, כך שהכתב נעשה בלתי קריא לחלוטין. לכן, חשוב לדעת באיזה שלב של המחלה היתה אמך בעת החתימה ורצוי לבדוק חתימות אחרות שלה, מתקופה קרובה ככל האפשר למועד החתימה שבמחלוקת, כדי להשוות. במידה ויש ברשותך חתימות של אמך מתקופות שונות של התפתחות המחלה, ניתן בהחלט לבדוק סימנים ייחודים מזהים.

שאלה: כיצד אוכל להיעזר בשירותי גרפולוגיה משפטית בתביעתי כנגד הגרוש שלי בטענה כי זייף את חתימתי במסמך בעל חשיבות כלכלית גבוהה עבורי? עד כמה יש משקל לבדיקה הגרפולוגית בתביעה כזו של זיוף חתימה?

תשובה: במקרה זה, בו את טוענת טענת זיוף של חתימתך, ניתן להשוות את החתימה על המסמך הנדון לחתימות אחרות שלך על גבי מסמכים אקראיים אחרים ולהגיש חוות דעת מומחה לבית המשפט. זו הדרך היחידה בה ניתן להתמודד עם טענת הזיוף. לשאלתך השנייה, בית המשפט מעניק משקל רב לחוות דעת מומחה בתחום זיופי חתימות. אני אף מתמנה על ידי בית המשפט, כגרפולוגית מוסכמת, כאשר מסקנותי משפיעות בצורה מכרעת על פסק הדין.

שאלה: במשפחתי התעוררה לאחרונה מחלוקת בעניין חתימה על צוואה. אני טוענת שהחתימה על הצוואה מזויפת ויש צורך להגיש חוות דעת מומחה לבית המשפט, כדי להוכיח זאת. החתימה כתובה בשפה הרוסית, בצורה קריאה. שאלתי היא, האם עלי לחפש גרפולוג שקורא רוסית, או שאין צורך לדעת את השפה, כאשר בודקים את החתימה?

תשובה: גרפולוג משפטי יכול לבדוק חתימות בשפות זרות, גם אם אינו דובר אותה שפה. ישנו גם פסק דין בדיוק בנקודה זו, הנותן לגיטימציה לכך (ראי מאמר שלי בנושא גישת ביהמ"ש). הסיבה היא שהגרפולוג מתיחס לקווי החתימה ומבצע בדיקה טכנית בלבד (לחץ כתיבה, התחלות וסיומי קווים, מיקומים, פרופורציות, מרווחים וכד'). לעניות דעתי, חשוב שהגרפולוג המומחה יכיר את האותיות של אותה שפה, כפי שהן נלמדות בתקן. לכן, חשוב שלכל גרפולוג משפטי יהיה אוסף של תקן אותיות בשפות שונות.

שאלה: האם נתקלת פעם בעבודתך במקרה שבו החותם ניסה לזייף את החתימה של עצמו? איך אפשר לגלות זאת?

תשובה: המקרה שאתה מדבר עליו נקרא בשפת הגרפולוגיה "זיוף עצמי", כאשר החותם משנה את חתימתו הטבעית, כדי שיוכל בעתיד להתכחש לה. נתקלתי בזה בעבר, בחתימות על ערבויות, כאשר החותם מתכחש לחתימתו בטענה שחתימתו זויפה, בשעה שהוא עצמו זייף את חתימתו. גרפולוג מיומן יכול לגלות זיוף עצמי, משום שהכותב משאיר, בצורה לא מודעת, תכונות כתב המאפיינות את כתב ידו הטבעי. המדובר בסימנים שאינם בולטים לעין, אשר קשה לכותב "להשתחרר" מהם, גם כאשר מנסה לזייף את חתימתו.

שאלה: אני צריכה לאמת חתימה של אדם מסוים על מסמך, משום שהחותם מתכחש לחתימתו, אבל יש ברשותי רק צילום של המסמך. האם ניתן לבצע את הבדיקה?

תשובה: בבדיקה לצורך אימות חתימה, רצוי מאד לקבל את המסמך המקורי, משום שזה מאפשר לבדוק את לחץ הכתיבה ואת איכות הקו בעזרת מיקרוסקופ. הזייפן בד"כ שם-לב לצורת החתימה, אך אינו מסוגל לזייף את לחץ הכתיבה, שהנו מימד מאד אינדיבידואלי בכתיבה. לעיתים, כאשר המסמך המקורי אבד, או כאשר "העלימו" אותו בכוונה, נאלץ המומחה לבצע את הבדיקה על סמך המסמך המצולם.   במידה והצילום הנו באיכות טובה, ניתן להגיע לממצאים משמעותיים ובעלי משקל, אך לא בוודאות מלאה, כפי שניתן לקבוע על סמך מסמך מקורי.

שאלה: ברצוני לדעת האם אפשר להשוות חתימה בלועזית לחתימה של אותו אדם בעברית?

תשובה: לעיתים, אני נתקלת במקרים בהם המסמך שבמחלוקת חתום בעברית, בעוד ששאר חתימותיו האוטנטיות של אותו אדם כתובות בלועזית. זו אחת הדרכים לעשות "זיוף עצמי", כאשר החותם מתכוון להתכחש לחתימתו מאוחר יותר. לצערי, לא ניתן להשוות חתימה בעברית לחתימה בשפה אחרת. מאידך, ניתן לבצע לו הכתבה יזומה, בה הוא מתבקש לחתום בעברית ואז להשוות בין חתימות ההכתבה לבין החתימה שבמחלוקת.

שאלה: האם שתי חתימות זהות על גבי מסמכים מעידות על זיוף?

תשובה: אם תחתמי מאות פעמים בזה אחר זה, תגלי שאף חתימה אינה זהה בדיוק לחתימה אחרת שלך. קיימים קווי דמיון ומאפיינים ייחודיים לחתימה, אך לא נמצא זהות מוחלטת. במידה ונמצא זהות מלאה בכל הפרמטרים, מעיד הדבר על זיוף.

שאלה: הייתי רוצה לדעת מה ההבדל בין גרפולוג לגרפולוג משפטי? וכמו כן, איך אבחר גרפולוג משפטי טוב?

תשובה: הן הגרפולוג והן הגרפולוג המשפטי בודקים את סימני הכתב ומחפשים מאפיינים ייחודיים, אך ההבדל ביניהם הוא שהגרפולוג עוסק בניתוח אישיות וכישורים דרך כתב היד, בעוד שהגרפולוג המשפטי מתמקד בהשוואת חתימות וכתבי-יד ובבדיקת זיופים, מבלי להיכנס לממד האישיותי. הגרפולוג המשפטי מגיש חוות-דעת מומחה לביהמ"ש ונעזר במכשור מעבדתי לצורך הבדיקות, כגון: מיקרוסקופ, תאורה אולטרה סגולית ומכשירי מדידה למיניהם. לשאלתך איך לבחור גרפולוג משפטי טוב – ממליצה לך "לראיין" את המומחה ולשאול אותו אודות הכשרתו וניסיונו בתחום, האם הוא מקבל מינויים מביהמ"ש, האם הוא חבר באגודה כשלהי, האם יש לו פרסומים בתחום וכד'.

שאלה: האם חתימתי המלווה אותי ארבעים שנה ללא שינוי סותרת את השינויים שחלו בי או שגם היא מזדקנת?…

תשובה:  בדרך כלל, החתימה שלנו עוברת שינויים במהלך השנים, בהתאם ל"תהפוכות" החיים. החתימה מייצגת את הדימוי שלנו כלפי חוץ – כלפי החברה (בעוד שבכתב היד אפשר לראות את המהות הפנימית). אני מניחה, שהתבנית הכללית של חתימתך נשמרה ואולי חלו בה שינויים קלים בלבד, שאינם בולטים לעין. כנראה, אתה מרוצה מהדימוי שלך ואינך מרגיש צורך לשנות משהו.

שאלה: האם ניתן לבדוק את גיל החתימה ע"פ הדיו למשל? אם יש שיטות נוספות אשמח לשמוע.

תשובה: ניתן לבדוק את "גיל החתימה" (המועד בו נחתמה) רק תוך פרק זמן של 3-4 חודשים מרגע כתיבתה. כלומר, אם לדוגמא יש בידיך מסמך שהתאריך עליו הוא משנת 2000, לא ניתן לבצע בדיקת דיו כדי לדעת אם נכתב באותו מועד. מאידך, ניתן לבדוק אם מסמך זה זויף ונחתם לאחרונה….

שאלה: במשך חיי אני שם לב לאנשים שחותמים את שמם בחתימות רבות ושונות. כל אחד והסגנון שלו. לי לעומת זאת, מעולם לא הייתה חתימה ייחודית, ואיני מרגיש צורך בכך. אני פשוט רושם את שמי המלא (שם משפחה) וזהו… מעולם לא התחברתי לעניין הזה של חתימות גרנדיוזיות משורבטות וכו'… מה דעתך, האם יש לכך משמעות? כמו כן, הייתי מעונין לדעת האם יש לכך משמעות בחתימה שכזו על חוזים או עסקאות חשובות מנקודת מבטו של הלקוח שעומד מולי או הפרטנר לעסקה (האם זה יכול לשקף בעיניהם/מחשבתם משהו לגבי בעל החתימה).

תשובה:  קיימים אנשים רבים כמוך, החותמים בדיוק כפי שהם כותבים, ולא סגננו לעצמם חתימה גרנדיוזית. המשמעות היא, שאתה מציג כלפי חוץ בדיוק אותה חזות כפי שאתה בחייך הפרטיים, ללא מסיכות, כפי שאומר הפתגם – "תוכו – כברו". מאידך, אין אתה מנסה  להראות ייחודיות כלשהי. מקום למחשבה…

שאלה: האם למצבי הבריאותי ביום האבחון יש השפעה על תוצאות האבחון?

תשובה:  בהחלט יש השפעה של המצב הפיזי והנפשי על כתב היד. לכן, רצוי לדחות את האבחון לימים טובים יותר…

שאלה: בידי קיים מסמך הכתוב בערבית. האם הגרפולוג המומחה צריך לדעת את השפה בה נכתבה החתימה?

תשובה: ישנו פסק דין הקובע שאי-ידיעת השפה אינה מחלישה או פוגמת בבדיקת זיוף. עם זאת, לדעתי, יש צורך להכיר את תקן האותיות של אותה שפה (כפי שנלמד בכתה א'), כדי לנתח חתימה הכתובה בצורה קריאה.

לקבלת מידע נוסף אודות שירותי הגרפולוגיה המשפטית ולהזמנת שירות חייגו עכשיו 03-9024082 או צרו קשר דרך האתר ונשמח לעמוד לשירותכם