זיוף צוואות

הצוואה מבטאת את הפעולה המשפטית האחרונה של אדם לפני מותו ואת רצונו באשר לאופן חלוקת רכושו. לפיכך, בשל חשיבותה הרבה של הצוואה, בכל מקרה בו מתעורר חשד שהצוואה מזויפת ושלא נערכה על ידי המוריש, ניתן לבדוק אמיתות הצוואה על ידי גרפולוג משפטי מומחה.

לפי החוק, הצוואה האחרונה של כל אדם היא זו שתקבע כיצד יחולק כל רכושו וממונו של האדם. לדאבוננו יש מקרים בהם אדם שמכיר את המנוח ושמו לא צוין בצוואה כיורש, ויודע שנותר רכוש בעל ערך לחלוקה, יתפתה לזייף צוואה חדשה שבה המוריש מציין שמו ומזכה אותו כיורש או כאחד היורשים.

קיימים 2 סוגי צוואות הכוללות חתימות:

  • צוואה בכתב יד: צוואה בכתב יד חייבת להיות בכתב ידו של המצווה עצמו. עליו לכתוב תאריך ולחתום. לא חייבים להיות עדים על צוואה מסוג זה.
  • צוואה עם 2 עדים: העדים צריכים להיות נוכחים עם המצווה בזמן חתימתו על הצוואה. העדים לא יכולים להיות נהנים, או בעלי עניין אישי / ישיר בתוכן הצוואה. כשיש חשד לזיוף, כדאי לבדוק גם את חתימות העדים

לצורך בדיקת טענת זיוף חתימה (של המנוח או העדים), יש לקבל דוגמאות חתימה להשוואה ממועדים קרובים למועד הרשום על הצוואה. יש לכך חשיבות, במיוחד כאשר מדובר באדם מבוגר, הסובל מבעיות רפואיות שמשפיעות על יכולת הכתיבה שלו.

לעיתים, מדובר בקשיים במוטוריקה עדינה (או בפרקינסון) שמשפיעים על יכולת השליטה בכלי הכתיבה, ולעיתים מדובר בבעיות נפשיות או קוגניטיביות (כמו אלצהיימר) בדרגה מתקדמת, שמשפיעות אף הן על יכולת הכתיבה.

קיים קושי רב לחקות ולזייף חתימה של אדם חולה.

זיוף צוואה בכתב יד

זיוף צוואה בעדים

מה ניתן לבדוק בצוואה נוכח טענת זיוף?

  • תאריך: האם יש סימנים לכך שהצוואה לא נכתבה בתאריך הרשום בה? בדיקה זו כוללת פונטים, נייר ודיו.
  • מקור: האם קיימת צוואה מקורית? אם אין צוואה מקורית, יש לבחון אפשרות למניפולציה כלשהי בדפי החתימה, בסעיפים בה, או בחתימות.
  • תוספות/ שינויים: האם נוספו או שונו פרטים בצוואה לאחר החתימה?
  • מצב בריאותי: יש לבדוק מה היה מצבו הבריאותי של המצווה
    – מבחינה נפשית (דכאון, הלם קרב, מחלה)
    – פיזי/ מוטורי (פרקינסון, סימני זקנה טבעיים וכו'..)
    – קוגניטיבי (אלצהיימר, דמנסיה)- האם הבין על מה הוא חותם?
  • השפעות על המצווה: האם הצוואה נכתבה תחת לחץ נפשי, איומים והפחדה, או שהיה גורם כלשהו שהשפיע על שיקול דעתו של המצווה?
    – בן משפחה/ מטפל
    – תרופות/ סמים/ אלכוהול
  • רמת הכתיבה/יכולת גרפית: במידה והחתימה על הצוואה כתובה ברמת כתיבה גבוהה יותר מאשר יכולת הכתיבה של המצווה, יצביע הדבר על זיוף. למשל, אדם אנאלפבית שלמד לחתום את שמו, איננו מסוגל לכתוב פתאום בצורה שטפית ומהירה.
  • כתב יד בהשוואה לחתימה: האם הצוואה נכתבה על ידי המצווה שחתם עליה או שמא על ידי אדם אחר?
  • העדים על הצוואה: האם אישור העדים נעשה במועד בו חתם עליה המצווה, או נעשה מאוחר או מוקדם לצוואה?

בדיקה גרפולוגית לזיופי צוואות

על מנת להצליח להוכיח משפטית באם הצוואה מזויפת, ניתן להסתייע בשירות של גרפולוג מומחה שמכיר את התחום, יידע לעשות את הבדיקה בצורה מקצועית ויספק תוצאות אמינות. בית המשפט לענייני משפחה נותן משקל לחוות דעת מומחה בגרפולוגיה בשקלול של מכלול העובדות והעדויות.

פנינה אריאלי מעבירה הרצאות לעו"ד בנושא "זיוף צוואות". ההרצאה מלווה במצגת מקיפה ומפורטת הכוללת דוגמאות וצילומים מיקרוסקופיים.

לקריאה נוספת –
הצוואה אמיתית או מזוייפת? פרסום מתוך אתר פסק-דין 27.10.19