כיצד לבחור גרפולוג משפטי מקצועי?
כאשר מתעוררת פלוגתא בבית המשפט בדבר אמיתותה של חתימה והקובעת את ההצלחה בתביעה או בהגנה, הצדדים מתלבטים כיצד לבחור גרפולוג משפטי מקצועי.
הבחירה בגרפולוג המומחה, שיכין את חוות הדעת לביהמ"ש, היא חשובה מאד, משום שבאמצעותה יבסס עורך הדין את תביעתו/הגנתו. לכן, חייבים להקדיש תשומת-לב רבה בבחירה הנכונה.
בישראל קיימים שני סוגים של מומחים:
1. יוצאי המז"פ במשטרת ישראל, שמתחילים קריירה עצמאית ומכנים עצמם "מומחים לכתב-יד", או "מומחים לבדיקת מסמכים". בנקודה זו חשוב לבדוק מה היתה ההתמחות הספציפית של אותו מומחה במז"פ- האם בטביעות אצבע, בדיקות בליסטיות, או כתב-יד.
2. גרפולוגים שעסקו בתחום התעסוקתי ועשו הסבה מקצועית לתחום הגרפולוגיה המשפטית. מכיוון שלא קיים בארץ מוסד אזרחי מוכר שמכשיר גרפולוגים לתחום המשפטי ומקנה להם תעודות, רובם הגיעו לתחום זה בדרך של לימוד עצמי בעזרת ספרים, חונכות, או השתלמויות בארץ או בחו"ל. בנקודה זו, יש לשאול את המומחה היכן למד והתמחה כדי לרכוש ניסיון? איזו ספרות מקצועית הוא מכיר? האם עבר השתלמויות כלשהן בגרפולוגיה משפטית? למשל, האגודה האמריקאית של בודקי מסמכים הנקראת NADE, מעניקה תעודות הסמכה ואף נוהגת לערוך כל שנה השתלמות מקצועית, הכוללת חידושים והעשרת הידע בבדיקת טענות זיוף למיניהן.
מן הראוי לשאול את המומחה:
- כמה זמן הוא עוסק בגרפולוגיה משפטית?
- כמה חוות דעת הגיש לבית המשפט?
- ומה מידת ניסיונו בעדויות בביהמ"ש?
גרפולוג משפטי בעל ידע וניסיון, יוכל לסייע לעוה"ד בהכנת חקירה נגדית בביהמ"ש, כדי לתקוף את חוות הדעת הנגדית.
אחת האינדיקציות היותר חשובות בבחירת הגרפולוג המשפטי היא, מספר המינויים שקיבל המומחה משופטים בבתי המשפט ברחבי הארץ. לא אחטא אם אומר, כי נתון זה יכול לתת לך התרשמות אובייקטיבית ראויה ומבוססת, שכן השופטים מעדיפים למנות מטעמם מומחה עם עבר עשיר של מינויים.
אין ספק, שניסיונו של גרפולוג מומחה שצבר כ-10 מינויים מבתי המשפט, איננו זהה לזה שצבר כ-200 מינויים.
כל הנתונים על הניסיון וההשתלמויות של המומחה אינם נעלמים מעינו הפקוחה של ביהמ"ש. כאשר עושה השופט השוואה בין 2 חוות דעת ומתייחס אליהן, הוא מציין בהרחבה בפסק הדין את הידע והניסיון של הגרפולוג המשפטי ואפילו משווה בין הציוד והמכשור בו משתמש המומחה בבדיקותיו.
כמו כן, בעידן האינטרנטי של ימינו, ניתן בקלות לבדוק באתרי פסקי-דין, האם אותו מומחה שמונה ע"י ביהמ"ש, "זכה" לפסילה של חוות דעתו, לאחר שביהמ"ש מצא בה פגם מהותי והעדיף לאמץ את חוות דעת אחד הצדדים.
לעיתים, מתפתה הלקוח להעדיף לפנות לגרפולוג משפטי שמציע שירותיו במחיר מוזל ולא ריאלי, רק כדי לקבל עבודה ולהיכנס ל"שוק". יש לתת את הדעת לכך שהזול עלול להפוך בסופו של יום ליקר, כאשר כל התביעה נופלת בשל חוו"ד מומחה לא מקצועית של גרפולוג חסר ידע וניסיון שמתקשה לעמוד בחקירה נגדית בביהמ"ש.
סיכומו של דבר, ביהמ"ש מסתמך על חוות דעת מומחה שדרך הסקת המסקנות בה שכנעה אותו יותר ועמידתו של המומחה בחקירה ותשובותיו היו יותר מקצועיות ומשכנעות. כל אלה מביאים למסקנה כי בחירה נכונה של הגרפולוג המשפטי תסלול את הדרך להצלחה במשפט.