מהי גרפולוגיה משפטית
עבודתו של הגרפולוג המשפטי
יש האומרים, שעבודתו של הגרפולוג המשפטי מקבילה לעבודתו של בלש וחוקר פרטי ואמנם, התחקותו אחר תופעות גרפיות של הכותב וסימנים נסתרים בזיוף חתימה שניתן לגלותם באמצעות מיקרוסקופ, הופכת את עבודתו האחראית של מומחה לגרפולוגיה משפטית למרתקת בצד מסקנות כבדות משקל על החתימה שבמחלוקת המשפיעות על פסק הדין.
גרפולוגיה משפטית עוסקת בכל הקשור למאפייני כתב היד, לרבות אימות חתימה, בדיקת זיופים והשוואה בין כתבי-יד ומסמכים.
תפקידם של גרפולוגיים משפטיים
תפקידם של גרפולוגים המומחים בתחום הגרפולוגיה משפטית הינו לאבחן ולקבוע אם מדובר בחתימה אמיתית, או מזויפת. אדם שמנסה לזייף חתימה של מישהו אחר, יתקשה לחקות את כל מרכיבי הכתב בעת ובעונה אחת, במיוחד אם הוא עושה זאת בכתיבה מהירה, משום שמלאכת הזיוף דורשת ממנו "להיפטר" ממאפיינים אישיים-אינדיבידואליים, להם הוא מורגל, ובאותה עת עליו לאמץ לעצמו מאפיינים של כותב אחר. המזייף מתייחס בעיקר לסימנים צורניים הבולטים לעין ובד"כ נכשל בזיוף אלמנטים דקים בלתי מודעים וסימנים שניתן לאתרם רק במיקרוסקופ (כמו לחץ כתיבה).
מהלך הבדיקה של גרפולוג משפטי
אימות חתימה
לצורך אימות חתימה, נדרש הגרפולוג המשפטי להקפיד על מספר דרישות בסיסיות, הקובעות את איכות הבדיקה ומהימנותה.
עניין הקרבה במועד חשובה במיוחד בנסיבות בהן נדרש לבדוק חתימה של אדם זקן, הסובל מבעיות בריאותיות.
לעיתים, אנשים חותמים בצורה שונה על מסמכים פרטיים לעומת מסמכים רשמיים. לכן, מומלץ לקבל מסמכים להשוואה מאותו הסוג.
בנוסף למסמכים האקראיים, נדרש הגרפולוג המומחה לבצע הכתבה לנבדק, לצורך קבלת דוגמאות כתב-יד או חתימות.
על הבסיס המשפטי לחוות הדעת הגרפולוגית, ניתן ללמוד מדברי כב' שופט ביהמ"ש העליון תיאודור אור, אשר הביע דעתו העקרונית בנושא: "…בית המשפט אינו מומחה לכתב-יד, אין לו הכישורים לבצע אבחנות דקות בדבר זהותו של בעל חתימה פלונית. לכן, במצבים בהם מתעוררת שאלה רצינית בדבר אמיתות חתימה, רצוי להיעזר בחוות דעתו של גרפולוג מומחה"
(ע"א 1986/92 מדינת ישראל נ' פואד אסעד קנג' אבו סאלח, פ"ד נ (1) 499-510 )
גם כב' הנשיא השופט שמגר הביע דעתו בנושא גרפולוגיה משפטית ואמר: "על מקצוע הגרפולוגיה נאמר כי הגיע לדרגת מדע שימושי ולכן מותר – ולעיתים קרובות אף רצוי – לעשות שימוש בחוות דעתו של גרפולוג על-מנת לבסס טענה בדבר אמיתותה (או אי-אמיתותה) של חתימה…חיוני לשמוע עדות מומחה".
בע"א 5293/90 בנק הפועלים נ' שאול רחמים פ"ד מז (3) 262,263,240:
סיכומו של דבר, הן גרפולוג משפטי והן המומחה לכתב-יד, כמו עובדי מז"פ לשעבר, – מקומם שווה בביהמ"ש כעדים מומחים, כאשר ביהמ"ש יקבל ויעדיף חוות דעתו של המומחה שמסקנתו מתיישבת עם מכלול הראיות שעומדות בפניו.